Ürünler
TENS Cihazları
Neden TENS cihazı kullanmalıyım?
Klinik onaylı TENS teknolojisi
Sırt, omuz, eklem ve kas ağrılarını giderir
İlaçsız ağrı giderme
TENS cihazı nedir?
TENS cihazı (sinir stimülatörü), elektrotların cildinize yerleştirildiği bir taşınabilir elektriksel impuls jeneratörüdür. Bu cihaz, ağrı kesici ilaçlara alternatif bir çözüm veya bunlara ek bir destek olarak kullanılabilir. "TENS", Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu anlamına gelir. Bu teknik, düşük voltajlı elektrik akımı kullanarak kas-iskelet sistemi ağrısını hafifletmeyi amaçlar. TENS cihazı, elektrotlar aracılığıyla cilt üzerinden sinir yoluna veya ağrılı bölgeye elektrik impulsları gönderir. Evde, eklem ve kas ağrısı gibi semptomatik ağrıların hafifletilmesi için TENS cihazı kullanımı oldukça kolaydır.
TENS cihazları nasıl çalışır?
TENS cihazları, ağrıyı azaltmak için birkaç farklı şekilde çalışır (üçlü etki):
- Hafif elektriksel darbeler, cildin altındaki sinirler aracılığıyla ağrı mesajını beyne ulaşmadan bloke eder veya devre dışı bırakır.
- Hafif elektriksel darbeler, vücudun doğal ağrı kesicileri olan endorfinlerin üretimini artırır.
- Elektriksel stimülasyon aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştirir. Kaslar elektrik akımıyla birlikte kasılıp gevşer. Tekrarlayan kasılmalar ve gevşemeler kan akışını artırır ve dolaşımı iyileştirir.
TENS cihazları nasıl kullanılır?
TENS cihazını kullanmaya başlamadan önce, elektrot pedlerini en az 2,5 cm aralıklarla, ağrı hissettiğiniz bölgeye yerleştirin. En iyi sonuçlar için cildinizin temiz, kuru ve sağlıklı olduğundan emin olun.
Pedler yerleştirildikten sonra, TENS cihazınızı açın ve ekrandaki menüyü yönlendirmek için ok tuşlarını kullanın. “Set/Start” düğmesine basarak seçimlerinizi yapın. Tedavinizi kişiselleştirin ve hangi terapi türünü istediğinize karar verin ve seansınıza başlayın.
Her TENS cihazı birden fazla yoğunluk seviyesi sunar, böylece ihtiyacınız olan rahatlama seviyesini seçebilirsiniz. TENS cihazınızın kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyarak cihazı güvenli ve doğru şekilde kullanın.
Ağrınız başladığı anda tedaviye başlamalısınız. Bir seansla başlayın ve bitirdiğinizde ağrı seviyenizi yeniden değerlendirin (1 düşük, 10 yüksek) ve tedavi öncesi ve sonrası ağrınızı karşılaştırın. Ağrıyı erken yakalamak, ağrının kötüleşmesini veya kronik hale gelmesini önleyebilir. Ağrıyı erkenden kontrol altına almak, günlük aktivitelerinizi kısıtlayacak seviyelere ulaşmasını engeller.
Dokunma, karıncalanma, masaj benzeri hisler veya hafif kas kasılmaları gibi farklı hisler bekleyin. Her zaman düşük yoğunlukla başlayın ve yavaşça artırın. Eğer his rahatsız edici hale gelirse yoğunluğu azaltın veya programı değiştirin. His zayıflarsa veya kaybolursa yoğunluğu artırın.
Tavsiye edilen tedavi süresi, günde maksimum 30 dakika olmak üzere, günde 3 kez kullanılabilir.
Ağrı kesici cihazını ne zaman durdurmalıyım?
Aşağıdaki durumlarda TENS cihazını kullanmayı bırakmalısınız:
- Yan etki yaşadıysanız (cilt tahrişi/kızarıklık/yanıklar, baş ağrısı veya başka ağrılı duyumlar ya da alışılmadık bir rahatsızlık hissi).
- Ağrınız iyileşmezse, şiddetli hale gelirse ya da beş günden fazla devam ederse.
TENS terapisi, lokalize olduğu için akut ağrılar için en iyi sonucu verir. Akut ağrı, üç aydan kısa süredir bir bölgede hissedilen ağrıdır. Kronik ağrınız varsa, birden fazla bölgede ve altı aydan uzun süredir ağrı hissediyor olabilirsiniz. Kronik ağrı, bu cihazın ele alamayacağı başka sorunlarla birleşebilir. Unutmayın, TENS cihazları ağrınızı veya ağrının asıl sebebini tedavi etmez. Sadece geçici rahatlama sağlar, böylece hayatınızı ve aktivitelerinizi daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Çoğu insan, ağrı kesici olarak TENS cihazını güvenli ve etkili bir şekilde kullanabilir. Ancak, TENS cihazı kullanmamanız gereken bazı durumlar vardır. Bunlar şunları içerir:
- Hamilelik
- Kalp pili veya herhangi bir implante edilmiş elektronik cihaz
- Cilt lezyonları üzerine
- Boynun ön kısmı/karotis arter üzerine
- Baş bölgesine
- TENS cihazları ve elektroterapinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda sorularınız varsa, bir fizyoterapist gibi bir sağlık profesyoneline danışmanız gerekir.
Bu içerik, sağlanan bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için OMRON Healthcare Europe'un işlevler arası ekibi tarafından incelenmiş ve onaylanmıştır.