Vücut Ağrıları
Sırt ağrısı, türleri, nedenleri ve tedavisi
Sırt ağrısı, türleri, nedenleri ve tedavisi Nüfusun en az %80’inin yaşamlarının bir noktasında sırt ağrısı yaşayacağı ifade edilen çalışmalara bakacak olursak, buna “çağımızın hastalığı” adını verebiliriz. “Sırt ağrısı” terimi, lumbago, kronik bel ağrısı, siyatik ve bel fıtığı gibi çeşitli sorunları kapsar; bunların hepsinde tek bir ortak nokta vardır: ağrı omuriliktedir.
Sırt ağrısı, türleri, nedenleri ve tedavisi
Nüfusun en az %80’inin yaşamlarının bir noktasında sırt ağrısı yaşayacağı ifade edilen çalışmalara bakacak olursak, buna “çağımızın hastalığı” adını verebiliriz. “Sırt ağrısı” terimi, lumbago, kronik bel ağrısı, siyatik ve bel fıtığı gibi çeşitli sorunları kapsar; bunların hepsinde tek bir ortak nokta vardır: ağrı omuriliktedir. Sırt ağrısının çeşitli nedenleri olabilir.
Sırt ağrısı türleri
Sırt ağrısı üç gruba ayrılabilir. Ağrı, sırtın üst kısmında ya da boyun kemiklerindeyse (servikal omur), servikalji tıbbi terimiyle adlandırılır. Ağrı belde ve bel omurlarındaysa, lomber ağrı veya bel ağrısı olarak adlandırılır. Son olarak, ağrı sırtın orta kısmında, torakal vertebralardaysa, torasik ağrı veya orta sırt ağrısı olarak adlandırılır.
Servikalji (boyun ağrısı), servikal omurda hissedilen, genelde birkaç günde geçen ve sıklıkla vücut postürünün kötü olmasıyla veya stresle ilişkili olan ağrıdır.
Bel ağrısı, sırtın alt kısmında hissedilen ve en küçük bir harekete bile engel olabilen bir ağrıdır. Çoğunlukla, ani veya uzun süreli hareketler yapılması ya da uzun süre aynı pozisyonda kalınması nedeniyle oluşur. En yaygın sırt ağrısı türüdür.
Bu makalede odaklanılacak olan torasik ağrı veya orta sırt ağrısı, sırtın orta kısmından boyun tabanına kadar torakal vertebra etrafında hissedilen ağrıdır. Göğüs kafesi için destek yapı işlevi gören torasik omurga, diğerlerine göre daha az hareketli vertebralardan oluşur ve bu bölgedeki herhangi bir sorun, ağrıya ve/veya tutulma hissine ya da hareket kısıtlamasına yol açabilir.
En yaygın diğer iki ağrı türü de şu şekilde ayrılabilir:
Bel fıtığı (disk kayması): Bu durum vertebralar arasında bulunan, omurgaya esneklik özelliği veren ve darbe emici işlevi gören intervertebral disklerde meydana gelir. Diskin yumuşak iç kısmı dışarı çıkmaya başlarsa, sinirlere veya omuriliğe baskı yapabilir. Buna disk kayması adı verilir. Ekseriyetle, günlük yaşamda en fazla ihtiyacımız olan bel omurlarını etkiler.
Siyatik: Kaymış bir disk, siyatik sinire baskı yaptığında, ağrı bacağın bütününe yayılabilir ve buna siyatik adı verilir.
Orta veya torasik sırt ağrısının nedenleri
Orta sırt ağrısının çeşitli nedenleri olabilir. Çoğu zaman, düşme, ani hareket yapma ya da çok uzun süre aynı pozisyonda kalma nedeniyle oluşur. Orta sırt ağrısı genelde kademeli olarak başlar. Nedenleri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Mekanik: Aynı pozisyonda çok uzun süre kalındığında
Travmatik: Kaza, düşme ya da sert darbenin ardından
Romatolojik: Çoğunlukla 60 yaşı geçince
Dejeneratif: Yaşlanma ya da hareketsiz yaşam tarzıyla ilişkili sorunlar (fiziksel aktivite az ya da hiç yok)
Fizyolojik: Gebelik, menstrüasyon ve menopoz orta sırt ağrısına neden olabilir
Son olarak, stres ve kaygı, sırt kaslarındaki gerilmenin bir sonucu olarak ağrıya neden olabilir
Ancak, orta sırt ağrısı, kardiyovasküler (kalp veya damar) sorunların, akciğer veya organ sorunlarının ya da skolyoz gibi durumların bir belirtisi de olabilir. Bu nedenle, uzun süre sırt ağrısı yaşarsanız bir doktora görünmeniz önemlidir.
Orta sırt ağrısının tedavisi: Tedaviler ve önleme
Sırt ağrısı tedavisi
Sırt ağrısı spesifik değilse, tedavi, ağrı kesici almayı ve egzersiz yaparak kas kuvveti ile esnekliğini artırmayı içerecektir. Diğer durumlarda sırt ağrısı nedenine göre tedavi edilmelidir. Örneğin, ağrı kas-iskelet sorunuyla bağlantılıysa, osteopati, fizyoterapi veya masaj tedavisi dikkate alınabilir. Ağrı stresle ilgiliyse bazı basit nefes veya gevşeme egzersizleri stresin giderilmesine yardımcı olabilir. Ağrı kalıcıysa ve kronik hale gelirse doktorunuz ağrı kesiciler veya bazı durumlarda enjeksiyonlar yazabilir. Seyrek görülen durumlarda ameliyat gerekebilir.
Sırt ağrısının ilaçsız şekilde azaltılmasına yardımcı olan başka çözümler de vardır. OMRON’un ağrı giderici yelpazesi, Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) teknolojisini kullanarak kas ve eklem ağrınızı gidermenize yardımcı olur. OMRON HeatTens, tek bir ünitede ısı ve TENS tedavisi kombinasyonu da sunabilmektedir.
Sırt ağrısını önleme: Sağlıklı yaşam biçimi ve egzersiz
Sırt ağrısı iyi huyluysa, yaşam biçimindeki bazı basit değişiklikler ve egzersizler ağrıyı önleyebilir ve giderebilir.
Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmanız ve minimum düzeyde egzersiz yapmanız önemlidir. Örneğin, sırt için özellikle yüzme aktivitesi önerilir, ancak temel güç sağlayan ve esnemeyi teşvik eden yoga ya da pilates gibi aktiviteler de çok iyidir. Sırt kaslarının güçlendirilmesi, sırt ağrısına karşı koruma sağlamada son derece önemlidir. Sırtınızın üst kısmını kuvvetlendiren şınav gibi egzersizlere odaklanın ve elleriniz ve dizleriniz üzerinde durarak (kedi ve inek pozu) sırtınızı yuvarlayıp karnınızı zemine doğru bırakmayı içeren egzersizlerle omuriliğinizin esnekliğini artırın.
Benzer şekilde, günlük yaşamda iyi bir vücut postürü sağlamak önemlidir. Yerden bir şey almanız gerektiğinde, dizlerinizi bükün ve sırtınızı düz tutun. İşyerinde, vücut postürünüzü doğru tuttuğunuzdan emin olun ve düzenli aralıklarla hareket etmeyi unutmayın.
Referanslar:
Corinou, M. (2013). Back pain: where does it come from? Retrieved from http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=mal-de-dos
Balagué, F. & Genevay, S. (2013). My back hurts / I have sciatica. http://www.planetesante.ch/Symptomes/J-ai-mal-au-dos-j-ai-une-sciatique adresinden alınmıştır
Balagué, F. & Genevay, S. (2011). Common lower back pain (acute, subacute, chronic). http://www.planetesante.ch/Maladies/Lombalgies-communes-aigues-subaigues-chroniques adresinden alınmıştır
Catalan-Massé, S. (2018). Back pain: what self-medication to relieve it? http://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1006/dossier/sa_2570_chacun_traitement.htm adresinden alınmıştır